Search
Close this search box.

در دنیای پیشرفته امروز یکی از تکنولوژی‌های جدید و بسیار کاربردی در صنعت ساختمان ‌سازی، سیستم هوشمند‌ سازی ساختمان‌ها می‌باشد. از این سیستم می‌توان برای هوشمند سازی ویلا، خانه‌های مسکونی، ساختمان‌های اداری، هتل‌ها، بیمارستان‌ها و … استفاده نمود. هدف سیستم‌ها و تجهیزات هوشمند سازی ساختمان، فراهم آوردن آسایش و امنیت برای ساکنین این ساختمان‌ها است. هوشمند سازی ویلا و ویلای هوشمند، مزایای فراوانی دارد که در این مقاله قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم.

ویلای هوشمند چیست؟

شاید به نظر برسد که احتمالا هوشمند سازی ویلا یا یک باغ بسیار شبیه هوشمند سازی یک واحد مسکونی آپارتمانی است اما در عمل تفاوت‌ها و راهکارهای خاصی وجود دارد که به صورت اختصاصی برای باغ‌ها و ویلاهای خارج از شهر به کار می‌روند. از آنجایی که افراد دائم در ویلای خود حضور ندارند استفاده از سیستم مدیریت هوشمند این امکان را می‌دهد که از راه دور و از طریق موبایل و تبلت بخش‌های مختلف ویلا را مدیریت و کنترل کنند.

در ویلای هوشمند همانند خانه یا آپارتمان هوشمند، تمام تجهیزات مانند سیستم روشنایی، سیستم‌های سرمایشی و گرمایشی، موتورخانه، درب و پنجره‌ها، دوربین‌های امنیتی و … توسط یک سیستم جامع و یکپارچه مدیریت و کنترل می‌شوند، اما در هوشمند سازی ویلا همه فضاهای موجود بخشی از پروژه هوشمند سازی هستند.

یعنی به جز فضای درون خانه مثل اتاق خواب‌ها، سالن پذیرایی، آشپزخانه و غیره، فضاهای بیرون از خانه و مشاعات مثل راه پله، حیاط، درب ورودی، باغچه، استخر و … هم در سیستم هوشمند قرار گرفته و یکپارچه می‌شوند.

ویلای هوشمند

بخش‌های مختلف هوشمند سازی ویلا

همانطور که گفته شد در ویلاها به جز داخل خانه، فضای بیرونی و بخش‌های دیگر ویلا نیز شامل سیستم هوشمند سازی می‌شوند. در این قسمت به بررسی قسمت‌های مختلف ویلا و طریقه هوشمند سازی و عملکرد آن‌ها می‌پردازیم.

1. فضای داخلی ویلا هوشمند:

این قسمت شامل اتاق‌ها، پذیرایی، آشپزخانه، سرویس‌های بهداشتی و دیگر قسمت‌های داخلی ساختمان ویلا می‌شود که روش هوشمندسازی آن‌ها همانند آپارتمان‌های هوشمند می‌باشد. در فضای داخلی ویلا می‌توان سیستم‌های سرمایشی و گرمایشی، روشنایی، صوتی، تهویه، وسایل الکترونیکی، پرده و کرکره‌ها، پنجره‌ها و … را با استفاده از تجهیزات هوشمندسازی ساختمان کنترل و مدیریت نمود.

برای مثال با استفاده از سیستم هوشمند می‌توان قبل از حرکت دمای محیط داخلی را مشاهده کرده و سیستم گرمایش یا سرمایشی را در دمای مورد نظر تنظیم کنیم و این امر موجب کاهش مصرف انرژی نیز می‌گردد.

2. حیاط و محوطه ویلا:

می‌توان از سیستم هوشمند سازی برای مدیریت بخش‌های مختلف محوطه ویلا استفاده نمود. برای مثال می‌توان برای نورپردازی محیط بیرون ساختمان ویلا و یا قسمت‌های زیباسازی مانند فواره‌ها و آب نماها تجهیزات هوشمندسازی را به کار برد و آن‌ها را کنترل نمود. همچنین می‌توان از قسمت‌های دیگر حیاط ویلا که از طریق هوشمند سازی مدیریت می‌شوند، آلاچیق‌ها، تراس، سایه‌بان‌ها، مسیرهای تردد، اتاق نگهبانی، انباری و … را نام برد.

3. باغچه و درختان ویلا:

سیستم آبیاری هوشمند این امکان را برای شما فراهم می‌کند تا در هر مکان و زمان که مایل هستید آبیاری گیاهان خود را انجام دهید و از آسیب دیدن گیاهان خود بر اثر کم آبی یا بی آبی جلوگیری کنید. با استفاده از سیستم آبیاری هوشمند می‌توان باغچه‌ها و درختان محوطه ویلا را بدون حضور و از هر نقطه‌ای آبیاری نمود. استفاده از این سیستم برای آبیاری، باعث کاهش مصرف آب و افزایش راندمان رشد و باروری گیاه می‌شود.

● کنترل آبیاری براساس زمان‌بندی:

در این روش با استفاده از برنامه نویسی و استفاده از جدول زمانی مشخص که به دستگاه داده می‌شود، در روزها و ساعاتی خاصی از روز، هفته، ماه و سال آبیاری شروع شده و پس از مدت زمان تعیین شده به کار خود خاتمه می‌دهد.

● کنترل آبیاری با گوشی همراه:

در این روش می‌توان در هر مکانی که حضور دارید تنها با گوشی همراه آبیاری را آغاز نموده و پس از زمان تعیین شده آبیاری متوقف شود. در صورت بروز خطا در سیستم به هر دلیلی بر روی گوشی همراه خطا را مشاهده کرده و این کنترل از طریق یک نفر یا چند نفر از طریق گوشی همراه قابل انجام می‌باشد.

● کنترل آبیاری با در نظر گرفتن رطوبت خاک:

در این روش سنسور‌های رطوبت سنج در خاک قرار داده می‌شود و هر زمان که رطوبت مورد نیاز خاک کاهش پیدا کند آبیاری بصورت خودکار آغاز شده و پس از رسیدن به رطوبت مورد نظر آبیاری متوقف می‌شود.

4. درب ورودی ویلا:

به دلیل اینکه مالک در اکثر اوقات در ویلا حضور ندارد، هوشمند کردن درب ورودی اصلی ویلا امکانات زیادی را در اختیار مالک می‌گذارد. مالک ویلا می‌تواند از باز و بسته شدن درب اطلاع پیدا کند و از طریق سیستم هوشمند امنیتی مانند دوربین‌های مداربسته بر درب ورودی و محوطه بیرون و داخل ویلا و عبور مرور و ترددها نظارت کند.

همچنین مالک می‌تواند وقتی در ویلا حضور ندارد، به راحتی درب ویلا را برای افراد مورد نظرش مثل سرایدار، تعمیرکار، همسایه یا هرکس دیگری که به هر دلیل لازم است وارد ویلا شود، باز کند.

5. استخر هوشمند ویلا:

یکی دیگر از بخش‌های مهمی که در ویلاها می‌توان آن‌ها را هوشمند سازی نمود، مجموعه استخر، سونا و جکوزی است. با استفاده از سیستم مدیریت هوشمند می‌توان پمپ تصفیه آب، سیستم گرمایش آب استخر و تنظیم دمای محیط، روشنایی‌های دکوراتیو کف استخر و نور محیط، فن تهویه هوا، پمپ فشار آب جکوزی و سیستم گرمایش سونا را از راه دور و یا از نزدیک کنترل و مدیریت نمود. صاحب ویلا می¬تواند فقط با لمس کردن چند آیکون در تلفن هوشمند خود تمامی تنظیمات مورد نیاز خود را اعمال کند و از بودن در استخر، سونا یا جکوزی لذت ببرد.

ویلای هوشمند

تجهیزات هوشمند سازی ویلا

تجهیزات هوشمند سازی ویلا به سه دسته تقسیم می‌شوند که هرکدام از آن‌ها وظیفه‌ای برعهده دارند و کار خاصی را انجام می‌دهند.

1. پردازنده‌ها:

کنترلر یا پردازنده‌ها وظیفه دریافت اطلاعات از سنسورها و یا اینترنت و ادغام آن با دستورات از پیش تعیین شده و در نهایت تصمیم‌گیری و ارسال دستور را به عملگرها به عهده دارند.

2. سنسورها:

وظیفه جمع‌آوری اطلاعات محیطی به شکل لحظه‌ای و اعلام آن‌ها به پردازنده برای صادر کردن دستورات اجرایی را بر عهده دارند.

3. عملگرها:

دستگاه‌ها و تجهیزات عملیاتی دستورات را اجرا می‌کنند. اجرای یک دستور می‌تواند به شکل با سیم و یا ارسال یک کد مادون قرمز و یا موج رادیویی باشد.

سخن پایانی

با افزایش جمعیت و شلوغی شهرها اکثر مردم از زندگی شهری خسته می‌شوند و نیاز به استراحت در خارج شهر و ویلاها و باغ‌ها دارند. از این رو ساخت و ساز ویلاها گسترش یافته و در آینده‌ای نزدیک سیستم هوشمند سازی یک گزینه لازم برای ساخت هر ویلایی خواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *