Search
Close this search box.

فناوری‌های دیجیتال و سیستم‌های مبتنی بر این فناوری، ابعاد مختلف زندگی ما را تحت تاثیر خود قرار داده است. یکی از حوزه‌هایی که تحت تاثیر فناوری‌های دیجیتالی شاهد پیشرفت چشمگیری بوده، حوزه سلامت و درمان است. ظهور بیمارستان‌ هوشمند و استفاده از سیستم‌های مبتنی بر فناوری‌های دیجیتال و هوشمند سازی ساختمان‌، نقش مؤثری در بهبود عملکرد مراکز درمانی داشته است. اگر برای شما هم این سوال پیش آمده که هوشمند سازی بیمارستان چیست و چگونه سیستم مدیریت هوشمند ساختمان در بیمارستان اجرا می‌گردد، تا انتها با ما همراه باشید. در این مقاله قصد داریم سیستم هوشمندسازی بیمارستان را مورد بررسی قرار دهیم.

بیمارستان هوشمند چیست؟

بیمارستان‌ هوشمند با استفاده از برنامه‌های هوشمند الکترونیکی، کنترلی، مخابراتی و نرم‌افزاری مختلف امکان ارتباط موثرتر بین بخش‌های مختلف بیمارستان و ارتباط بهتر بین کادر درمانی و بیماران را فراهم می‌کند. با استفاده از سیستم هوشمند سازی ساختمان می‌توان بخش‌های مختلف بیمارستان مانند سیستم‌های روشنایی، گرمایشی، سرمایشی و … را کنترل و مدیریت نمود. همچنین می‌توان از این سیستم برای مدیریت ارتباط بین کارکنان و بیماران و کنترل وضعیت درمانی استفاده نمود.

مدیریت اسمارت تاسیسات بیمارستان

سیستم مدیریت هوشمند بیمارستان، بخش‌های مختلفی را کنترل و یکپارچه‌سازی می‌کند. پیاده‌سازی هرنوع از سیستم‌های کنترل هوشمند بیمارستانی، بستگی به طراح و خواسته تیم کارفرما دارد. از طرف دیگر با توجه به نیاز هر کارفرما که مسایل امنیتی، انرژی، محیط زیست، و… برایش مهم‌تر باشد، روش کار متفاوت خواهد بود. مواردی که در بیمارستان‌ها می‌توان با سیستم هوشمند آن‌ها را مدیریت نمود عبارتند از:

● مصرف انرژی و کاهش هزینه‌های ساختمان:

در یک بیمارستان با استفاده از سیستم‌های کنترلی متنوع و همچنین استفاده از انرژی‌های تجدید پذیر، میزان مصرف انرژی تا حد بسیار زیادی کاهش پیدا می‌کند که این امر باعث کاهش قابل توجه هزینه‌های مصرف انرژی در ساختمان می‌گردد.

● تجهیزات سرمایش و گرمایش ساختمان:

با نصب ترموستات‌های مختلف در یک بیمارستان امکان کنترل دمای محیط به صورت هوشمند فراهم می‌شود. به کمک این ترموستات‌ها می‌توان طوری برنامه‌ریزی کرد تا دمای محیط در ساعت‌های خاصی از شبانه‌روز متناسب با موقعیت و فصل تغییر کند.

● تجهیزات روشنایی و برقی:

به کمک این سیستم در بیمارستان‌ها می‌توان سناریوهای از پیش تعیین شده‌ای را برنامه‌ریزی کرد تا نورپردازی در ساعت‌های خاصی از روز متناسب با شرایط تنظیم شود. مثلا کاری کرد که در ساعت‌ها و روزهای ملاقات نور اتاق‌ها بیشتر شوند یا شب‌ها هنگام استراحت بیماران، نور محیط خود به خود کم شود و فضا برای استراحت بیماران در بیمارستان مهیا شود.

● سیستم‌های تردد و عبور و مرور:

در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی فضاهایی مثل اتاق‌های ایزوله و استریل یا فضاهای مربوط به پرتونگاری وجود دارند که بسیار مهم است کسی بدون هماهنگی به آن‌ها وارد نشود. در بیمارستان هوشمند به کمک قفل‌های خاص و هوشمند امکان رمزگذاری و محدود کردن دسترسی فراهم می‌شود تا صرفا کارکنان و افراد مجاز بتوانند وارد این فضاها شوند.

● سیستم‌های نظارتی و امنیتی:

با نصب سیستم‌های امنیتی و نظارتی مانند دوربین‌های مداربسته و کنترل و مدیریت آن‌ها از طریق سیستم هوشمند می‌توان آسایش و راحتی بیشتر و همچنین امنیت بالاتری را برای بیماران و کارکنان بیمارستان فراهم آورد.

● سیستم‌های اطفاء حریق:

با استفاده از سیستم هوشمند سازی بیمارستان می‌توان بخش‌های مختلف را با تجهیزات اطفاء حریق هوشمند مجهز نمود و با استفاده از سنسورهای مختلف اطلاعات محیطی مانند نشت گاز، آتش سوزی و … را بدست آورد.

● پارکینگ بیمارستان:

با هوشمند سازی پارکینگ بیمارستان دیگر مشکلات ازدحام و تردد بیماران و همراهان آن‌ها و همچنین کارکنان بیمارستان وجود نخواهد داشت.

بیمارستان هوشمند

مدیریت هوشمند اطلاع رسانی بیمارستان

سامانه‌های هوشمند اطلاع رسانی شامل ارائه هرگونه اطلاعات مربوط به مشخصات و وضعیت بیمار، کنترل حضور پزشکان، پرستاران و… است. به کمک این سیستم، کنترل تمامی ‌مراحل درمانی و زمان بندی‌ها با استفاده از سیستم هوشمند و بسیار کارآمد صورت می‌گیرد. موارد مهم استفاده از سامانه‌های هوشمند اطلاع رسانی بیمارستان عبارتند از:

● ارایه هرگونه اطلاعات مربوط به مشخصات بیمار، وضعیت بیمار و بیماری وی
● ارائه نكات لازم و دستورالعمل‌های پزشکی و نیز مراقبت‌های پرستاری
● ارتباط با بخش‌های مختلف بیمارستان در ساعتی خاص برای رسیدگی به وضع بیمار و تجویز دارو
● ارائه اطلاعات عمومی لازم همراه با توصیه‌های پزشکی
● اعلام درخواست‌های بیمار در سریع‌ترین زمان ممکن
● سیستم‌های نوبت‌دهی هوشمند
● سیستم‌های پیجینگ مرکزی و یا محلی

مدیریت هوشمند تشخیص، بررسی و معالجه بیماران در بیمارستان

تشخیص بیماری، عکس‌برداری، انجام آزمایشات تشخیصی و حتی انجام عمل جراحی نیز منوط به استفاده از تجهیزات رایانه‌ای است. کلیه اطلاعات پزشکی و نتایج بررسی‌های پزشکی به تبلت اختصاصی پزشک معالج بیمار ارسال می‌شود. استفاده از تبلت‌ها و گوشی‌های تلفن هوشمند، حضور مجازی پزشکان در بخش‌های مختلف بیمارستان را در هر ساعتی از شبانه روز امکان پذیر می‌سازد و پزشک می‌تواند از طریق بارکدهایی که روی داروها نصب می‌شود، داروهای مورد نظرش را برای بیمار تجویز کند و به طور خلاصه تمام اموری که مسئولیت انجام آن را به عهده دارد، تحت کنترل قرار دهد.

مزایای هوشمند سازی بیمارستان

استفاده از سیستم هوشمند سازی ساختمان‌ها برای کنترل و مدیریت بیمارستان از جهتی برای رفاه و آسایش بیشتر بیماران می‌باشد و از جهتی دیگر برای خود بیمارستان و کارکنان و عوامل آن بسیار حائز اهمیت است و مفید واقع می‌شود. یک بیمارستان هوشمند مزایای بسیار زیادی دارد که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

1. ارتقاء سطح کیفی بیمارستان و ارائه خدمات بهتر به بیماران
2. تسریع در زمان ارائه خدمات به بیماران
3. ثبت الکترونیکی و ایمن اطلاعات بیماران در مراکز داده بیمارستان
4. کاهش هزینه‌های خدمات بیمارستانی
5. بهینه سازی استفاده از منابع و تجهیزات بیمارستان
6. کاهش خطاهای پزشکی
7. افزایش سطح ایمنی و امنیت بیمارستان
8. کاهش مصرف انرژی بیمارستان
9. استفاده بهینه از نیروهای انسانی در بیمارستان
10. افزایش عمر مفید تجهیزات و کاهش هزینه نگهداری و تعمیرات آن‌ها

بیمارستان هوشمند
سخن پایانی

بیمارستان هوشمند یکی از مدرن‌ترین دستاوردهای فناوری هوشمند سازی ساختمان‌ها می‌باشد. این بیمارستان ‌ها مجهز به فناوری‌های دیجیتالی، گام مهمی برای رسیدن به بهترین روش‌های درمانی است. در کشور ما با توجه به وجود پزشکان داخلی بسیار با تجربه و همچنین موقعیت جغرافیایی کشور، پتانسیل حوزه گردشگری سلامت از سایر کشورهای منطقه بسیار بالا می‌باشد و همین امر لزوم تجهیز بیمارستان‌ های موجود و همچنین بیمارستان‌ های در حال احداث را به سیستم‌های هوشمند بیمارستانی، به منظور ارتقای سطح کیفیت خدمات رسانی به بیماران، بیشتر مشخص می‌‎نماید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *